fredag, juli 24, 2009

Sex kvinnliga tankar om jämställdhet


Det här gör mig så sjukt kluvet provocerad. DN lyfter under fruntimmersveckan fram sex kvinnliga chefer som får uttala sig om jämställdhet. Det här gör mig arg: 1 - att jämställdhet görs till en kvinnofråga i stället för en hela samhällets kamp mot diskriminering. 2 - att jämställdhet förminskas till trevliga semesternotiser. 3 - att de tillfrågade kvinnorna förutsätts ha intressanta/viktiga tankar om jämställdhet grundat på deras kön. 4 - att flera av kvinnorna lyfter fram mammor, mor- och farmödrar som kvinnliga förebilder. Sinnebilden av den påtvingade kvinnliga offermentaliteten. 5 - att flera av kvinnor förespråkar olika former av barn- och städhjälp som löneförmåner för kvinnor för att öka jämställdheten - barn och hem förutsätts alltså fortsätta vara kvinnans ansvar, men hon får lägga ut det på entreprenad. 6 - att de förutsätts ha just kvinnliga förebilder. Som om alla kvinnor per automatik hade något gemensamt. Men, å andra sidan är väl sex felriktade notiser under fruntimmersveckan bättre än inget jämställdhetsarbete alls.

8 kommentarer:

Malin sa...

jag håller med dig exakt. du är så smart! :)

jonna sa...

jag läste precis "att göra kön", inte som påtvingad kurslitteratur den här gången, utan för att jag plötsligt kände för det och där tar ju författarna upp just de här frågorna (såklart, vad annars?).
sedan jag fick barn har jag tvärt emot vad jag befarade blivit mer intresserad av genusfrågor... och nu har jag helt glömt vart jag ville komma med den här kommentaren. jaja, skit samma. glad sommar!

Plastfarfar sa...

Word!

Åsa sa...

Alla har inte kommit lika långt i tankeleden så det gör säkert nån nytta kan man hoppas på. Är man på bra humör kan man också tänka på att de som kom på idén säkert menade väl.

Jämställdhetsdiskussioner borde klassas typ "Vi som tänkt länge på det här", "Vi som eventuellt har en aning om vad det handlar om" osv.
Då skulle man bli mindre störd på sånt här.

EmmaHedin sa...

Oj, oj, oj tack för att du sätter ord på mina tankar! Speciellt nummer 4 har jag haft svårt att formulera.

ochjagba sa...

har inte sett dom där, men vad smart du är. väl talat, word, osv!

Lilla O sa...

Irriterad och kluven definitivt! Kanske är det bättre med lite uppmärksamhet än ingen, men jag blev också irriterad. Kul ändå att det går att skapa fram sex kvinnor som är chefer ;-)

Peppe sa...

Du är så bra och klok.