lördag, november 22, 2008

Finn tre fel eller "den bästa chefsutbildningen man kan få"

Länge har vi varit nöjda med bemötandet från MVC ur genusperspektiv, men även solen har sina fläckar. Här yttrade sig fläckarna i form av informationsfoldern "Till er som väntar barn eller nyligen har fått barn". 40 sidor läsglädje från Karolinska Universitetssjukhuset. Häftet ger svar på vad jag antar är vanliga frågor inför och efter förlossning - allt ifrån amning och olika slags utslag på barnet till hur den nyförlösta modern hanterar hemorrojder och en hel radda andra intimproblem du inte ens i dina mest groteska drömmar kan föreställa dig (publicera den informationen för tonåringar och preventivmedelsfrågan är löst på en lunchrast). Gott så. Häftet är torrt och praktiskt och jag tror att vi kommer att ha användning för det.

Men så, på sista sidan, grips Karolinska Universitetssjukhuset av något slags missriktad genuspanik. "Men herregud pappan då!" utbrister de och tillägnar en sida till alla nypappor.

Det första felet de gör är att ta för givet att det finns en pappa och att pappan är en man. Det är ändå 2008.

Det andra felet de gör är att låta informationen till papporna särskilja sig från resten av häftet genom att INTE vara praktiska råd, utan diffust handla om respekt och stöd. Det signalerar att det praktiska är råd för mamman medan en god pappa i bästa fall kan skapa ett "positivt familjeklimat" genom att visa förståelse och finnas till hands.

Det tredje och grövsta felet de gör är att besvara frågan "Varför är pappan viktig?". Att förutsätta att det behöver förklaras för alla nyblivna föräldrar är sorligt. Frågans svar är om möjligt ännu sorgligare, eller vad sägs om "Pappan utvecklar sin empatiska förmåga och sociala kompetens (en del menar att föräldraledighet är den bästa chefsutbildning man kan få)"? Det är riktigt riktigt cyniskt och otäckt och en skymf mot alla män som empatiska varelser liksom mot alla kvinnor som ambitiösa yrkesverksamma.

Och det här är information vi får från Karolinska Universitetssjukhuset hösten 2008.

Till sitt försvar ska nämnas att det faktiskt nämns en gång i foldern att "Kvinnor och män har i stort sett samma biologiska förutsättningar för att ta hand om små barn. Det enda undantaget är att kvinnor kan amma." Bortsett från fadäsen att de tar för givet att alla kvinnor kan amma (annars är man inte en riktig kvinna?) är det en befriande mening. Ingenting om inbyggda mekanismer eller speciella omvårdnadsgener eller mjukare fingertoppar. Bortsett från att några kvinnor kan amma har män och kvinnor samma biologiska förutsättningar. Basta!

1 kommentar:

.perpotator sa...

män har också förutsättningar att amma.
om jag däremot ser någon man göra det kommer jag förmodligen att bli en sånd där skjutare och hamna i tidnigen.