onsdag, oktober 01, 2008

Vad gör man en vardagkväll?

Ibland är det det skönaste som finns. Ibland gör det mig helt paralyserad. Just nu är det lite mitt emellan. För trött för att göra något kreativt, men för pigg för att orka med dålig TV eller slösurf på nätet. Och jag har precis läst ut min bok, så jag befinner mig i ett litterärt vakuum.

Jag undrar vad alla människor gör såna här vardagkvällar. De kvällar då man inte träffar kompisar, tränar eller jobbar, utan är trötthemma själv och bestämmer fritt över sin egen tid. Som nu. Det måste ju vara hundratusentals timmar varje dag som spenderas på precis det jag förväntas spendera min tid på nu. Vad går de åt till?

Sitter det hundratusentals människor framför TV-apparater och datorer och njuter av mediautbudet? Eller utnyttjas tiden kreativt med cykelreparationer och storstädning? Ringer man upp en gammal släkting eller sorterar något man sparar på? Trivs man? Är man nöjd med kvällen?

Jag tillbringar min onsdagkväll med att vanka av och an i lägenheten och missnöjt stöna "jag har tråååkigt". Det är tid jag aldrig kommer att få tillbaka. Jag är inte nöjd.

Vad gör du?
Och är du nöjd?

8 kommentarer:

Anonym sa...

Åååå, ha inte tråkigt. Fast ibland är det nyttigt att kunna ha det med. Jag gör tusen saker samtidigt. Som vanligt.

Häftigt kontrakt mellan dig och din sambo. Heja!

Anonym sa...

Jag gör precis som du och är sällan nöjd. Egentligen skulle jag ju vilja kunna ligga på soffan och kolla på skräp-tv utan ångest över att inte spendera tiden på något meningsfullt. Men jag vet inte hur man gör.

Faktiskt har det kommit så långt att jag har en liten lista med småsaker som man kan pyssla med på sådana kväller för att jaga bort ångesten. Det är knappast helt friskt, jag vet det. Men vad tusan ska man göra?

Lotta sa...

Jag läser din blogg. Och går in på den ca tio gånger till efter det för att kolla om det har kommit upp nåt nytt inlägg. Oftast så har det inte det och då kollar jag kanske på ett avsnitt av Vita huset efterso jag precis har fått fyra säsonger på dvd. Just nu känns det meningsfullt, men det kommer det säkert inte göra om några månader. Då kommer jag på nåt annat. Förhoppningsvis.

Peppe sa...

Magnus och jag är inne i en period då vi spelar Alfapet. Är jag ensam hemma, befinner mej i ett litterärt vakuum och jag sett allt jag vill se på Pirate Bay spelar jag Guitar Hero eller ringer till Calle för en kaffe.

Intresseklubben antecknar hoppas jag?

Anonym sa...

Pratradio är ruggigt underskattat och bortglömt. Sätt dig i en skön fåtölj, drick en kopp the och lär dig nåt nytt från p1.

Eller ta vägen förbi ett bibliotek nån dag och låna lite fackböcker ur helt andra ämnen än dina egna. Lite samma idé och ofta bra använd tid.

Niklas sa...

Men hallå, du löser ju Söndagskrysset förstås! Men du får inte vinna igen, innan jag har gjort det! En kopp te, mjuk soffa, söndagskryss och skön musik. Sen kommer ångesten över att man inte gjort allt det där som man borde, men det är ju då det...

säljarfrida sa...

Just nu kan jag inte riktigt relatera, men jag förstår ju att det har funnits och någon gång återigen kommer finnas såna
kvällar. Men eftersom du frågar; Jag skulle nog sitta ner och tänka, eller kanske ligga och tänka. Och jag skulle vara nöjd. (Jag jobbar mycket nu med att vara nöjd, och det fungerar jättebra.)

Får jag tipsa om en bok: "Mindfulness från början" av Charlotte Mandrup, som jag började läsa igår på bussen (vilket iofs går helt emot bokens andemening). http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172411546 Där kan man läsa sånt som: "Varför är vi då så rädda för att vara närvarande i nuet? [...] Kanske är svaret att vi innerst inna är rädda för att möta oss själva utan de distraktioner en ständigt upptagen vardag bjuder oss på."

Föredömliga 136 sidor kort. Och om den bara gör mig ännu lite nöjdare så är det toppen. Den kanske du ska prova.

30+ sa...

Jag lägger barn och idkar eskapism med hjälp av datorspel. Småsnackar lite med min älskade fru. I korthet dagens höjdpunkt.