onsdag, april 16, 2008

Sifo

Sifo behöver mig. Badly. De har verkligen ansträngt sig. Först förankrade de själva idén med en sifo-undersökning genom ett trevlig vykort någon vecka innan. Sedan anlände ett fett kuvert med ett omfattande formulär tillsammans med ett trivsamt följebrev och en premieobligation (typ, jag är inte så bra på sånt där).

Jag gillar Sifo. Jag gillar att de frågar mig. Jag gillar statistik och mätningar. Jag förstår att det är viktigt att jag berättar om alla tidningar jag inte prenumererar på och att jag inte lyssnar på reklamradio just på grund av reklamen. Jag blir lite lätt stressad av tanken på att det bara är fanatiker som jag som har drivkraft nog att orka igenom 40 sidor korkade frågor. Det blir en falsk bild av verkligheten. Jag undrar om de kompenserar för det matematisk och i så fall hur.

Ändå har jag inte lyckats besvara alla frågor och skicka in undersökningen. Jag har till och med fått en påminnelse. Sifo berättar för mig att Jag är viktig och att Mina svar behövs. Jag förstår det och skäms. Men inte blir det bot och bättring för det. Jag glömmer bort igen. Jag har lagt Sifo-undersökningen på ett smart ställe. Smarta ställen är dumma.

Idag fick jag en ny påminnelse. Nu är Sifo desperata säger de. De ökar belöningen. Inte nog med premieobligationslotten, eller vad det är, nu får man dessutom välja mellan:

1) 3 st valfria pocketböcker (ja! ja! ja!)
2) 4 st Dubbeltrisslotter (oj, nu blir det svårt att välja, tänk om jag blir miljonär och tänk om jag bara vinner en ny lott)
3) 2 st Trisslott & 2 st Biobiljetter (yeah! det bästa av två världar! Både äta och behålla kakan)
4) 1 st presentkort på Åhléns (glöm det)
5) För din räkning sätter vi in 200 kr till Radiohjälpen, världens barn (men va fan... nu blev ju alla andra alternativ diskvalificerade! Det vore ett hån att välja ett par böcker eller lotter framför att hjälpa de som har det svårare än jag. Bajs.)

Det här är verkligen ett etiskt dilemma. För det första är Sifo-undersökningar något jag gärna svarar på av rent samhällsansvar (lite oklart, men det kan också handla om att jag gillar enkäter och formulär), alltså är det sorgligt att de känner att de måste kompensera mig. För det andra är det ju skräp att man ska tjäna på att maska! Och för det tredje är det djävulskt smart och egentligen väldigt bra av dem att slänga in alternativ 5 om Radiohjälpen. Att inte välja det är att som att trycka på kvitto-knappen i stället för att skänka pengarna till Röda korset när man pantar burkar på ICA.

4 kommentarer:

dee sa...

jag tar pantkvittot och skäms inte för det..jag är så ytterst skeptisk till att dom där pengarna hamnar där dom ska ändå om man väljer att skänka.. kan man lika gärna ta pantkvittot och ge till en uteliggare så att han/hon kan köpa sig en limpa bröd. om man nu vill skänka menar jag :)

blåskägg sa...

Wow! Från och med nu väntar jag tills andra påminnelsen.

Fast samhällsansvar... Jo, i en del frågor visserligen. Men säljer inte Sifo delar av de där undersökningarna (dyrt) till företag som vill lära känna sin kundkrets bättre? Alltså: hjälper man inte till med manipuleringen av sig själv? Isåfall kan det vara värt tre pocketböcker för sveda och värk.

.perpotator sa...

egen lycka måste gå före andras. om du väljer sista alternativet, blir du lyckligare då än om du väljer någon av dom andra?

30+ sa...

Nämen dra mä på arslet. Där har man för att jag skickade in någorlunda i tid. Jag fick bara en påminnelse. Då letade jag rätt på enkäten som jag duktigt svarat på samma dag som den kom. Redig medborgare som jag är.