onsdag, september 17, 2008

Jag som är så duktig

Idag har jag vid två tillfällen blivit utsatt för samma härskarteknik.

"Du som är så duktig kan väl..."

Man tror inte att det är sant. Jag blir så arg så jag kokar. Och helt tyst. Hur bemöter man en sån grej på ett konstruktivt, positivt och moget sätt? Jag vill slå och sparka och kanske gråta en skvätt. Det har garanterat inte rätt effekt i ett sånt läge.

Och det allra äckligaste är att jag vet att jag har gjort samma sak själv. Aldrig aldrig att det ska få hända igen.

2 kommentarer:

Claes sa...

Dagens Härskartekniktips:

Här är det effektivt att ifrågasätta den direkta kopplingen mellan att du är duktig och att du därför skall genomföra en uppgift.

Inget i det säger att du har den mest specifika kompetensen eller att det är rimligt att du avbryter något annat du har planerat för.

För ofta handla det ju om något som den som frågar inte själv vill genomföra eller har haft svårt att hitta någon annan som ställer upp på.

Flytta tillbaka ansvaret till frågeställaren genom att låta det bli en gemensam fråga om prioritering och fråga varför just du får frågan. Då brukar frågeställaren försöka hitta någon annan och tvingas tänka igenom sina egna val. För visst var detta bara den enkla vägen att slippa ta ansvar själv?

Anonym sa...

Heja! Ta aldrig någon skit. Never. Och vägra vara "duktig".

Och bra att bli medveten om sina egna små bjälkar/flisor i ögonen. Jag försöker också bli varsko dem, även om jag är långt ifrån felfri.