fredag, maj 08, 2009

Noll fönsterkuvertskoll

Om jag skulle oroa mig för att känna mig väldigt gammal nu när jag blivit med både barn och bil, kunde jag igår eftermiddag lugna mig på den punkten. Vi spenderade en eftermiddag i fönsterkuvertens tecken.

Man kan ju tycka att man borde få slippa sånt så snart efter deklarationen, men icke. Först blev vi förnedrade av en banktant som försökte ta makt över våra liv* i utbyte mot lägre bolåneränta och sen av en spoling från TryggHansa. Banktanten uttryckte stor förvåning över att jag inte visste beloppet i det oranga kuvertet och när det sedan uppdagades att vi inte visste när vår hemförsäkring gick ut blev hon alldeles perplex och sa att vi hade "ingen koll". TryggHansa-spolingen var lite mer försiktig och uppmanade oss bara att "läsa lite".

Jag är 30 år. Ansvarstagande civilingenjör, bilägare, småbarnsförälder och sambo i bostadsrätt. Men nej, jag vet inte vad som står i det oranga kuvertet (och gissar tydligen dåligt...) och jag har usel koll på vilka försäkringar vi har och vilka vi borde ha. Men jag VET att det är en komplott och att de är ute efter mina pengar och helt skrupelfritt försöker lura mig, hela fönsterkuvertsmaffian. Men de får mig inte levande! Ha!

Men jag kan inte sluta förundras över att alla andra klarar av det här. Hur gör ni?

* nåja, våra PPM-pengar och vår hemförsäkring

8 kommentarer:

Flisa sa...

Det gör vi inte. Oändliga mängder kuvert med skumt innehåll kan man inte sätta sig in i om man ska ha ett liv i övrigt. Så måste det vara.

redaktionen sa...

Grattis! Du har hamnat på nättidningen Boombabys lista över Sveriges bästa småbarnsbloggar, en "boomblogg" med andra ord. ;-)
Kolla själv på: http://www.boombaby.se/

Anonym sa...

Det ÄR en komplott som syftar till att lura ifrån er era pengar mot att i stället ställa er en lysande pensionärsframtid på soliga stränder i utsikt. Och precis när ni börjat bli gråhåriga och kolla på annonser för lägenheter på franska rivieran så har alla era pengar och den utlovade vinsten som skulle finansiera era väl förtjänade otium på magiskt vis försvunnit och banktanten drar bara på axlarna och skyller på nån flummig finanskris och det 'allmänna ekonomiska läget' och framhärdar att man inte alltid kan vinna här i livet, särskilt inte när det gäller värdepapperinvesteringar.

Nä, stoppa pengarna i madrassen, vetja, eller bättre än: Se till att spendera dem på att göra livet bra nu och här.

Anonym sa...

Hej! Appropå barnsånger med mer. Jag är uppväxt med lennart hellsing i öronen och om jag inte mins fel så är det en sång som krekel spektakel sjunger när han fantiserar. På dagiset som jag jobbar finns den en skiva med dom så det borde alltså finnas att få tag på. http://www.barnboken.nu/cgi/kort/9789129599565.shtml JAg hittade dethär oxå.. MVH/blivande mamma som är less på alla morderna löjliga barnsånger om hamburgare och pizza.

Anonym sa...

http://www.barnlandet.se/krakel/krakel12/frames.asp

Anonym sa...

Jag är jätteduktig på att hålla efter allt detta med pengar och privatadministration. Kanske bäst i Sverige. Det beror på att jag lägger ganska exakt två timmar om dagen på det. Två timmar alltså. Alla som tycker det är rimligt räcker upp en hand...
/B
PS. När jag studerat klart och börjat yrkesarbeta kommer inte jag heller att ha de här två timmarna så då får det väl haverera.

Claes sa...

Framförallt är pensionssparande en myt och ett gigantiskt kommersiellt jippo. Spara i andra former istället.

Satt i styrelsen under några år med en av de mest profilerade privatekonomerna från en av storbankerna som vi ofta ser i rutan.

Hon tog själv på tu man hand heder av storbankernas pensionssparande och sa själv att det mest var en stor vinstmaskin för dem och inte en bra sparform. Dessutom låser man in pengarna så man inte kommer åt dem ifall man verkligen behöver dem i livet före 55. Men tar man ut då blir också pensionen i sig undergrävd, så det är moment 22.

Flera politiker har ju den närmaste tiden börjat ifrågasätta subventionerna till pensionssparand just för att de anser att det håller på att utvecklas till en fälla, särskilt för kvinnor som som grupp betraktat har lägre inkomster.
Och ja, de finns på båda sidorna om blockgränsen.

Hon menade att det var betydlig bättre att amortera på stora lån på bostad, spara i vanliga fonder eller kapitalförsäkringar, bankkonton med in och uttagskrav och därmed högre ränta, eller i många fall till och med konst.

Så håll dem kort :-)

Kanalisera sa...

Flisa - skönt att höra!

redaktionen - småbarnsblogg, åh fan

stinnepiggen - ja, det får väl bli nåt sånt

gasmasken - tack! det löste sig, jag fick texten i kommentarsfältet

B - anteckna knepen och lär mig!!!

Claes, det ante mig!