torsdag, maj 28, 2009

Föräldragrupp - BVC:s smartaste uppfinning

Tycka vad man vill om barn- och mödravården (och det gör man), men en sak ska de i alla fall ha oändligt med kredd för: att de kom på att skapa föräldragrupper!

Herregud, vad smart det är. De tussar ihop ett tiotal föräldrar i samma bostadsområde med lika gamla bebisar, sen ser man till att alla skriver upp sina mejladresser på en lista och låter alla berätta om hur deras bebisar äter och sover. Sen är det klart. Alla föräldrar går i självspinn och börjar mejla varandra och stämma träff och trampa runt i områdets promenadstråk medan de med stor inlevelse berättar om kräks, bajs och sovrutiner som vore de de första föräldrarna i universum.

Förstå vad mycket tid det här sparar för den svenska barnavården (läs: föräldravården); skattemedel nog att bygga ett nytt JAS-plan. Hatten av för hjärnan bakom den idén. Och nej, jag är inte ironisk. Jag har trampat runt i områdets promenadstråk med grannföräldrarna och pratat om när A-barnet sover och kräks och lyssnat på hur andra barn gör och sköts och tyckt att det är alldeles fantastiskt. (Dessutom fungerar det förhoppningsvis som en ventil och gör att jag kan prata om andra saker när jag träffar vänner som inte är lika intresserade av bebisdetaljer.)

Men jag måste ändå fnissa åt tre saker, för att liksom visa att jag inte är riktigt lika töntig som de andra föräldrarna*:

1) På BVC har man varit PK och kallat det för Föräldragrupp i stället för Mammagrupp, vilket jag verkligen uppskattar. Tyvärr blev det lite knas när de tryckte upp schemat för alla träffarna och på några träffar förtydligade "Bra om så många pappor som möjligt kan komma".

2) BVC måste ha betalat dyra pengar till en helt värdelös teambuilding-konsult, förmodligen samma som hjälpt till med föräldrautbildningen (här och här). Under första träffen fick alla föräldrar välja varsin inplastad bild med motiv av typen "en solstol på en strand", "några fina höstlöv", "solnedgång över en paradisö" etc. och utifrån bilden berätta något om sig själv för resten av gruppen, i syfte att lära känna varandra. Leta efter tjockare stämning. Tio nyblivna föräldrar håller upp en plastad bild av valfritt semestermål och mumlar något om att snart är det semester och det ska ju bli skönt...

3) Innan vi ens lärt oss varandras namn i föräldragruppen pratar vi vitt och brett om bröst, underliv och urinläckage, men när det kommer till åsikter tassar alla på tå och vågar inte uttrycka någon. Naturligt eftersom man vill pejla av gruppen innan man stövlar på för hårt. Tyckte alla utom mamman med den illrosa vagnen och den matchande illrosa sjalen som, apropå hur länge man tänkt vara hemma med sitt barn, glatt hävde ur sig:
- En kompis till mig ska liksom dela upp så att de är hemma exakt sju månader var, bara för att vara JÄMSTÄLLDA!!! som om det var det knasigaste hon hört sen Melander och Catos selleriskämt. Som tur var verkar resten av gruppen lite mer med i matchen.

Idag har nästan alla föräldrar tid hos barnläkaren och sen ses vi på Öppna förskolan och jämför våra barn. Jag kan knappt bärga mig!**

* Jag lurar ingen, inte ens mig själv
** Nix, inte ironisk här heller

6 kommentarer:

Emma sa...

På vårt BVC skojade man till det och kallade det Föräldragrupp men det var bara för mammor... Iaf med första barnet för 3 år sen. Nu med barn nummer 2 fick man visst inte vara med alls, oavsett vilken sorts förälder man var.

Malinka sa...

Med glada attackmetoden förkunnade jag ljudligt redan på första mammagruppsmötet att jag inte skulle vara hemma en dag längre än 6 månader. (Sen blev det inte så i slutändan, men det var livet, döden och brist på dagisplatser som kom emellan. Men jag började i alla fall att jobba (första omgången) efter ett halvår.) När den magiska sexmånadersdagen började krypa allt närmare, dök också de första längtansfulla "tänk om jag också ..." krypa fram hos mina barnvagnspromenadsällisar.

frida sa...

Ska ni till Öppis? Kyrkans eller? Jag vill följa med! Jag liksom missade det när jag var hemma, och det var först när den stolta fadern var hemma som de fick in öppis-rutinen (banan innan sångstund - armbåga sig in och paxa plats i sångstunden - skicka en springare att paxa borden till lunch - och sen hämta thaimat bredved). 10 juni hänger jag gärna med.

Du måste beskriva din reaktion sen. Fick ni bannor innan ni ens klev innanför dörren och informationen "Det finns föräldrar som FUSKAR med att torka av barnstolarna på UNDERSIDAN. Jag förstår inte hur de TÄNKER?!?" tillsammans med onda ögat?

Öppna förskolan är ännu en i raden av instutioner som finns i samhället - gratis - men som man knappt vet finns innan.

frida sa...

Förrresten: det ska blir roligt när ni i er tajta föräldragrupp har växlat över till papporna i alla par utom den illrosa. Det ska bli ett sant nöje att höra hur hon kommer trivas när hon inser att HON är den avvikande, och hur hon och J kommer träffas och fika dagarna i ända.

Singelmamman sa...

Försök att få den öppna försk. att släppa rutiner. Typ när pappan till mina barn kom in och skulle fixa avgjutningar av barnens händer och fötter. Personalen satte pappan på en stol och började hjälpa till som om han var en treåring! hi, hi, mycket kul.

jonna sa...

öppna förskolan är the shit! eftersom det inte fanns någon föräldragrupp att gå i när hemulbarnet var nytt var det där jag hittade min första mammakompis. (nu börjar jag nästan gråta igen.) vad skulle jag, den enda daglediga vars största och enda intressen var (och är) bröst, underliv, stygn, bajs, kiss, kräk... and so on... ha tagit mig till utan den ventilen?!