onsdag, april 25, 2007

Derbydum

På väg hem på cykel. Derbykväll. I takt med att jag närmar mig Råsunda längs Solnavägen ökar mängden skräp i vägrenen. Flyers och ölburkar. Nåt enstaka Mc Donalds-papper. Nästan framme vid stadion cyklar jag förbi en stor klunga kravallpoliser, hästar och piketbilar. Raspig kommunikation över polisradion och trampande hästhovar mot asfalten. Sista vägen hem är barrikaderad med betongsuggor och kravallstaket. Poliser överallt. Och inifrån stadion kören av manande trummor och manligt bröl. Jag ser hårt sammanbitna käkar, ögonvitor och svarta blickar. Okontrollerade vrål av ilska ur en mun som inte förstår vad den säger. Jag tänker krig. Jag blir vansinnigt illa berörd. Låser min cykel bakom huset och ber en stilla bön om att den inte ska få lida för en orättvis offside-blåsning.

Det skrivs mycket i tidningarna om supportervåld nu. Man pratar om vems felet är och vem som har ansvaret för att åtgärda det. Polisen pekar på supporterklubben som pekar på arenorna som pekar på samhället som pekar på polisen. Jag vet inte, men om det fanns 13-åriga barn och vuxna män som slog varandra blodiga för att försvara min heder, skulle i alla fall jag göra allt i min makt för att få dem att sluta. Och jag skulle känna ett sjuhelvetes ansvar.

Läs gärna om Morfar och Joel som inte törs gå på fotboll och de knivskarpa replikerna från Black Army, Bajen fans och Fotbollsförbundet:

"Tycker man att det är för mycket skrik och fula ord får man se matchen på tv. Faktum är att man hör samma ord i tunnelbanan eller på krogen en kväll. Lite är det upp till föräldrarna också. Jag har själv en son och när vi är på fotboll brukar jag förklara för honom att de här orden är bara okej på fotboll, det är inget han får säga någon annanstans."
Black Armys ordförande Ville Elivuori

"De verbala uttrycken kan uppfattas som obehagliga, men språket är helt enkelt en produkt av ett förändrat språkbruk och en förändrad attityd i samhället. Det kan vi inte styra. Är man van fotbollsbesökare så ser man det inte längre som så farligt."
Fotbollsförbundets generalsekreterare Sune Hellströmer

"Vi gör egentligen ingenting, det ska vara en hetsig stämning på viktiga matcher. Det är det polisiära utanför som spelar roll och många av de bråk som uppstår handlar om polisens bemötande. […] Och folk som tycker att språket är hemskt och att man borde barnförbjuda allsvenskan kan ju i ärlighetens namn aldrig ha varit på en mellanstadieskola. Jag tycker att barnen kan värre ord än vi vuxna nu för tiden."
Bajen fans ordförande Staffan Swing

6 kommentarer:

Anonym sa...

Jag är nog rätt skadad i skallen eftersom jag älskar att gå på fotboll och aldrig är rädd. (även om det var ett tag sedan då det är så dyyyyyyyyyyrt)

Det jag reagerar på är att det byggs upp sådana förväntningar i media innan en match. Rapporteringen INNAN matchen igår på nyheterna om poliser, hästar, högriskmatch etc är ju rena magneten för tonårsglin. Tyvärr.

Ska snart till London och kanske gå på en match! En match i en lägre division vore kul att se och uppleva :-)

Kanalisera sa...

maria: Jag gillar också att gå på fotboll och jag är inte heller rädd, men jag blir verkligt illa berörd av vuxna män som skriker hora och fitta och beter sig på ett sätt som de aldrig skulle komma i närheten av utanför stadion. Det skrämmer mig att det beteendet är så accepterat just där. Det verkliga bråket sker ju dock ofta långt från planen.

Jerk sa...

passion..det är passion som gör att säkringen går och ur munnen flödar ord som man inte ens visste att man kunde...

Kanalisera sa...

jerk: ...och allt man gör i passionens namn är okej, för det kan man inte råda över själv? Herregud...

Anonym sa...

Sist jag var på fotboll frös våran argaste supporter så mycket att han fick låna min midjeinsydda tjej-munkis. Det klädde honom jättebra att ha den på sig och samtidigt stå och vråla "hora" och "satan". Grejen är väl att när man känner dom här killarna vet man vad dom menar och inte. Samtidigt ska såklart barn och morfädrar kunna gå på fotboll. But then again, vi vill inte att fotbollen ska bli som i England där publiken allt mer påminner om allsångspensionärer med sittplats. Ahhhrg, jag är kluven.

A sa...

Jag har sagt fula ord i passionens hetta. Då iof uppmanad av mottagaren av dessa ord...