torsdag, april 05, 2007

Hål i huvvet

Jag tycker att jag är normalbegåvad. Eller, jag tycker till och med att jag är mer än normalbegåvad. Jag tycker att jag har lätt för att tillgodogöra mig ny information och applicera den på relevanta sammanhang. Jag tycker att jag tänker snabbt och rationellt. Men jag har två hål i huvudet. Hål där synapserna kortsluts och logiska resonemang transformeras till antimateria.

Det ena hålet ersätter förmågan att förstå tid på olika ställen i världen och vrida klockan fram och tillbaka. Meningen ”USA är 6 timmar före oss” säger mig ingenting om åt vilket håll jag borde vrida klockan eller vad klockan är i USA just nu. Den säger mig bara att det skiljer 6 timmar. Åt något håll. Jag förstår att det inte är svårt, men jag har som sagt ett logiskt hål i huvudet precis där sådana beräkningar ska ske. I stället får jag lita till minnen och erfarenhet. När J var i Australien och jag väldigt påtagligt inte var där var det morgon hos honom när det var sen kväll hos mig. I smarta stunder kan jag använda den informationen för att förstå vilket land som ligger före och efter. Men jag fattar inte vad som händer där tidslinjerna möts. Torskar man en dag på att passera den linjen? Och om man kliver tillbaka? Jisus. Det svartnar för ögonen. Sommartid och vintertid förstår jag inte heller, men jag har ett snillrikt system för att komma ihåg: På hösten är man trött och då får man sova lite längre. På våren är man pigg och då pallar man att sova lite kortare. Tvinga mig inte djupare i det resonemanget, för då bottnar jag inte.

Hål nummer två sitter i kristna högtider-fläcken. Jag kan det där med långfredag och julafton, men när man adderar seder blir det konstigt. Hur var det nu med riset? Man späker sig med det under fastan och sen när Jesus återuppstår (?) sätter man fjädrar i det? Och sen sätter man andra fjädrar i det när det är pingst och man blev fri i anden (här är jag ute på riktigt djupt vatten…). Och ägg äter man för att man gav det i present till varandra efter den kärva fastan och för att det symboliserar något? Inte? Och lammet… offerlamm? Varför skulle man offra ett lamm när man precis offrat Guds son? Känns lite overkill. Eller är lammet kristi kropp tillsammans med oblaterna? Och är fastan en kristen grej? Fastade Jesus? Gav han bort ägg? Nä, jag fattar inte. Och ändå frågar jag nyfiket varje år. Hummar intresserat, ställer följdfrågor och tycker att jag förstår men så går det ett år och swooosh! Bortblåst. Hål i huvvet.

6 kommentarer:

Mary sa...

Hahaha... jag har hål på samma ställen!
Det kan vara en sjukdom.

Anna sa...

Hm... jag tror att jag tillhör de som svarar på frågorna varje år... du får höra av dig om du inte kan sova pga av kristna-högtids-fläckar funderingar :)
Till mina hål hör tyvärr deklarationsblanketterna. De är på något sätt så överpedagogiska så att man inte förstår någonting. och är man tvungen att fylla i en extra-blankett och dessutom hitta gamla papper som man förhoppningsvis satt in i en pärm då är det lika bra att ge upp...

Halvdagen skärtorsdagen är nu slut! PÅSKLOV! Jippiiiiiiii

Fröken Lund sa...

Blir du ännu mer förvirrad om jag säger att USA inte ligger 6 timmar före oss utan 6 timmar efter oss?

Dessutom finns det tidszoner som inte skiljer oss med ett visst antal hela timtal utan även med en halvtimmes differens. Knepigt det där.

Glad Påsk!

Kanalisera sa...

mary: tveklöst en sjukdom, obotlig och allvarlig. Det går att behandla symptomen, men aldrig att komma åt själva kärnan.

Anna: deklarationer hamnar med fönsterkuvert, men i mitt fall handlar det mer om en fobi än ett hål i huvudet. Utfallet är dock skrämmande likt.

Fröken Lund: Jiiiisus...

Karin sa...

Jag trodde faktiskt att jag hade lite koll på det här med religiösa högtider, fröken som jag är. Med 10 poäng religion i bagaget. Tydligen har även mina kunskaper runnit ut genom det där hålet, för när jag stod och skulle redogöra för påskmysteriet för mina små förstaklassare, var det helt blankt.

Jag mindes brottstycken, som Judas, sista måltiden och korsfästelsen, men fick absolut inte ihop det till något begripligt påskfirande. Och mina elever är i majoritet muslimer. De bara skakade på huvudet och tyckte att vi svenskar är galna som firar att Jesus blev sviken av sin bäste vän och uppspikad på ett kors. Knas! Tillråga på allt firar vi genom att klä ut oss till påskkärringar. Varför?

Dock minns jag att påsken är en gammal sed, firandet av judarnas uttåg ur Egypten. Fastade gjorde man i de flesta religioner för att komma närmre gud, så Jesus fastade nog också, liksom Mohamed när han fick sin första uppenbarelse.

Oj, fröken kom igång här. Jag måste hejda mig inser jag. Sorry för lång kommentar.

Hoppas påsken varit god i alla fall. Eller är fortfarande...

Niklas sa...

Jag brukar tänka på den gamla gåtan "vad är det för likhet mellan solen och en slips? - båda går ner i väst". På så sätt kommer jag ihåg att solen går från oss, över stora havet till USA. Dvs vår morgon är före deras morgon. På så sätt kan jag räkna ut vad klockan är där, på ett ungefär. Tänk om det kunde täta ett hål i någons huvud?!