torsdag, april 12, 2007

Pollenchock!

En av mina allra minst socialt accepterade åsikter är att allergi är en följd av en uppväxt med mjäkiga föräldrar. Mamma har förklarat för mig att det inte finns nåt som heter allergi egentligen, utan att det helt enkelt handlar om överoroliga föräldrar som skapar psykosomatiska sjukdomar hos sina barn kopplade till nötter, citrusfrukter, pollen och gud vet vad. Jag är helt övertygad om att hon har rätt. Vad skulle allergi annars vara? Det är dessutom vetenskapligt och medicinskt bevisat eftersom jag själv är typiskt allergisnorig året om, men inte reagerat alls på allergitester. Inte allergi alltså, bara en väldigt produktiv näsa.

Konsekvensen av min övertygelse blir att jag tycker att allergiker är lite töntiga. Värst av alla är pollenallergikerna. Både min pojkvän och en av mina bästa barndomsvänner är pollenallergiker. Det sätter min övertygelse på prov, men jag står ståndaktigt fast. Man kan inte bli snorig av naturen. Naturen är god och våren är fin. Det är meningen att man ska vara ute.

Men så berättar DN att 20-25% av alla vuxna svenskar kommer att få det kämpigt i helgen, för pollenprognosen spår pollenchock. Apoteket har bunkrat med såväl extramedicin som extrapersonal.
Pollenchock väntar i helgen
Pollenprognos. Pollenchock. Extraförstärkta Apotek. Nu är pollenkriget här! Då måste man väl i alla fall få fnissa lite?

4 kommentarer:

Anonym sa...

Du har helt rätt! Allergi inkl astma är psykosomatiskt. Jag kan ta fram massor av citat från forskning om du vill sabba din kärleksrelation alldeles. Jag sa till min man att hans kattallergi var trams, och se, nu är jag skild.
Tvärtom dig testar jag förresten super-mega-allergisk i såna där pricktester, men har aldrig brytt mig om det i verkligheten. Är både ute och har husdjur. Kanske är testerna också bara larv?
/B

Anonym sa...

Jag önskar verkligen att ni hade rätt. Om det hade varit psykosomatiskt hade jag kunnat gå ut om vårarna, för då hade jag kunnat gå i terapi för att bli av med skiten. För mig innebär pollenchock just vad tidningarna skriver. Om allergimedicinen tar slut (vilket den gör ibland) blit det fan inte kul.

Var glada och tacksamma över att ni slipper vara allergiska, men sluta raljera över andras handikap.

Kanalisera sa...

anonym 1 & 2: Kan vi enas om att även om orsakerna till allergi eventuellt kan vara lätt psykosomatiska, så är symptomen allvarliga och i högsta grad på riktigt? Det är förstås inte det minsta roligt att inte kunna vara ute när naturen är vacker, det har jag full förståelse för.

Anonym sa...

Hhhmm, hur förklarar du då att jag blev pollenallergiker vid 21 års ålder? Ett helvete dessutom. Livet var så lätt innan dess... och våren och sommaren det bästa som fanns. Ja, ja. Det är lite bättre inne i stan. Tur att jag inte har några drömmar om att bo på landet :)