måndag, maj 19, 2008

Erik på kartan

Jag är så kulturell nu så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Och spontan. I lördags gick jag vips på Konstfacks magisterutställning (nej, de ställde inte ut en enda magister, falsk marknadsföring) och idag hamnade jag vips igen på Beckmans vernissage. Konstfack förstod jag inte så mycket av. Det var alldeles för mycket text och jag var alldeles för förkyld för att kunna böja ner huvudet och näsan tillräckligt för att kunna läsa på texterna och de bästa grejerna hade DN redan visat. Utom en bänk som var både för tanter och skejtare och dessutom snygg. Den var allra bäst.
På Beckmans gick det bättre. Bäst var reklamen. Det är konst som måste anstränga sig lite mer, reklam har inte råd att vara pretentiös. En cool grej var en kille (Olof Bruce, har jag för mig att han hette) som fått sig en tankeställare och valt att skriva en bok med titeln "Vilken är frågan vars svar är grafisk design?". Intelligent och angeläget i snabba 2008. Men allra coolast och intelligentast var min kompis* som ställde ut det coolaste projektet i kanaliseraminne. Han hade ritat sitt självporträtt över hela världen med hjälp av en väska med GPS-sändare. Han har sålt in konceptet till DHL:s marknadschef (kredd till DHL som känner igen en bra idé när hon** hör den). DHL fick en lista med koordinater och en given ordningsföljd att frakta väskan och så projicerade skitcoola Erik väskans tur på en stor karta och vips! 55 dagar senare har väskan susat runt i formen av Eriks självporträtt över hela världen.

Här är GPS-väskans väg som DHL fraktat runt i världen i formen av Eriks självporträtt. Ascoolt. Och assnyggt, får man ändå säga.
Erik Nordenankar heter han, för den av er som vill anlita världens saltaste nyexade Beckmankille. Gör det!
* Egentligen är det min brors kompis, men när min brors kompisar gör bra eller coola saker räknar jag dem som mina kompisar. Lite som Sverige och EM. Vi kom med, dom åkte ur. Man får välja sina formuleringar.
** Eller han

6 kommentarer:

Qaryn sa...

Shit, vad grymt!
Fick han alltså en båt/flygplan/svävar att åka kring i små öglor uppe på ishavet med hans väska i?
Det är ju så vackert att det inte är sant.

Kanalisera sa...

Ja! Ja! Ja!

Skönt att du förstår. Makalöst vackert. Och dessutom ett snyggt porträtt.

Anonym sa...

Gud så häftigt!

Niklas sa...

Det är ett skitcoolt projekt, absolut! :-) Lantmätaren i mig måste dock korrigera en detalj: Det lär inte ha varit en GPS-sändare, snarare en GPS-mottagare i väskan. Dessutom låter det otroligt att han skulle ha satellittäckning om antennen (mottagaren) ligger i en väska, som ligger i ett plan. För att få en koordinat måste antennen ha fri "sikt" till satelliterna.

Men uppenbarligen har det funkat på nåt sätt, och det måste ju vara höjden av ego att rita sitt självporträtt med jorden som kanvas. Sjukt coolt!

p1r sa...

Eller så var det bara fusk och humbug, och om han blir påkommen kommer han hävda att det det "DET" som var konsten i det hela...

thewoodfairy:: sa...

Hela tanken och konceptet med sitt självporträtt över världen med frakt är en sådan fantastisk tänkvärd grej med så många nyanser att exakt hur den är genomförd känns mindre relevant. Tanken är genial och ställer frågor.

DHL:s marknadschef är en riktigt framåt en. De är med i massa roliga och oväntade sammanhang som samarbete med kläddesigners och annat.