onsdag, maj 07, 2008

Erlend och utropstecken

En tredje av mina idoler (nr 1 och nr 2 är som bekant Jonas Karlsson och Stavros Louca), Erlend Loe, skriver i en av sina senare böcker, Volvo lastvagnar, att det är ett tecken på svaghet att använda utropstecken. Jag använder väldigt många utropstecken, i blogg, i mejl och i sms. Jag känner att det gör mig slagkraftig och säker på min sak. Som att allt jag säger blir lite mer viktigt. Men jag förstår ju Erlend när han säger att det är ett tecken på svaghet att inte själv kunna uttrycka det i språket, utan att behöva speciella tecken till hjälp. Kanske är det också det jag gillar i Erlends språk, det stillsamma utropsteckenlösa. Men jag kommer ändå inte ifrån känslan av att Erlend har svikit och trampat på mig. Jag trodde att vi hade ett stilistiskt samförstånd. Jag trodde att han gillade utropstecken också. I alla fall mina.

Om ni inte har läst något av Erlend tycker jag att ni ska läsa Expedition L och Naiv Super. Eller kanske Fakta om Finland. I Volvo lastvagnar står det bara dumheter.


Läs. Läs. Läs.


Läs inte!

5 kommentarer:

blåskägg sa...

Japp. Japp. Japp. Noterat.

Lisa sa...

Det kommer en ny nu också, som heter Gör vad du vill. Den handlar om Julie 18 år, som är sjukt deppig efter att hennes familj dött i en flygplansolycka. Fast hon är deppig på ett väldigt Loe-underhållande sätt. Lite som i Naiv Super. Läs den också.

(Och märk här att jag inte använt ett enda utropstecken. Jag känner mig också trampad på.)

Lotta sa...

Å va skönt att du tog till utropstecknet på "Läs inte!", Kanalisera! You go! Ingen ska få bestämma att det är fel att använda vissa skrivtecken! Förutom semikolon; många använder det på fel sätt.(Nu kände jag mig plötsligt väldigt snobbig och intellektuellt punkig på samma gång. Hm.)

Jocke sa...

Det där med att inte få använda utropstecken låter lika korkat som att man inte skulle få använda svordomar. Självklart ska man inte överanvända och inflationera dem, och vill man skriva stillsamt utropsteckenlöst får man såklart det, men att utesluta vissa uttrycksformer bara för att de "inte behövs" blir ju kastrerat.

Jag kan minsann laga mat utan att använda spisen, men att utifrån det dra slutsatsen att man aldrig får använda spisen är ju ett magnifikt felslut.

Hälsa den där jävla minimalistfascisten det!

MissKeepYourDistance sa...

Naiv Super och Doppler ligger och väntar på att bli lästa. Nu blir jag riktigt sugen!