onsdag, februari 14, 2007

Alla hjärtans vuxenmobbing

Min kompis kallar alla hjärtans dag för vuxenmobbing och jag kan inte annat än att hålla med. För visst är det precis vad det handlar om. Inte är det kärlek att en viss given dag på året köpa geléhjärtan och rosor till några få utvalda. Och inte är det kärlek att just den dagen inte kunna träffa sina vänner för att man inteskafiradirekt men typ göra ingetspecielltkanskebaragåutochätaellerså med sin partner. Och det är definitivt så långt ifrån kärlek man kan komma när högstadieskolor tar beslutet att stänga under alla hjärtans dag, för att så många elever mår dåligt den dagen, för att bristen på kärlek blir så påtaglig just då.

Det är så cyniskt.
Och det är så falskt.

- Nej, jag firar inte alla hjärtans dag, men jag kunde inte låta bli att köpa den där söta nallen.
- Nej, vi firar inte alla hjärtans dag, vi ska bara gå ut och äta eller så.
- Nej, inte så att vi firar, men jag hoppas ju att jag får blommor.

För ett par år sen inföll alla hjärtans vuxenmobbing på en fredag. Det var innan jag träffade J och jag var toksingel. Det är förmodligen den ensammaste dagen jag överlevt hittills i hela mitt liv. ALLA mina vänner hade parat ihop sig två och två och SAMTLIGA hade bestämt att integöranågotspeciellt tillsammans just den kvällen. När ALLA andra gör samma intenågotspeciellt tillsammans så blir det väldigt speciellt för den som inte är med. Väldigt väldigt speciellt. Och väldigt väldigt jobbigt och ledsamt.

Med risk för att låta som den högstadieelev jag innerst inne är, måste jag ändå tycka att riktig kärlek handlar om kärlek till flera människor än Honom eller Henne. Riktig kärlek innefattar väl familj och vänner också? Riktig kärlek handlar väl om vänskap också? Om respekt för andra människor. Om att låta alla vara med och ingen vara ensam. Inte om chokladpraliner och raffinerad massutfrysning.

Tacka vet jag kineserna. De hittar på bra dagar när alla får vara med!

4 kommentarer:

Den tjocke konsulten sa...

Om du inte gillar en viss högtid eller ceremoni så bry dig inte om den då?

Ta ut din kurs i livet och kör på den, bry dig inte så mycket om vad andra tycker eller gör :)

Gloom sa...

DTK: Det går liksom inte att "inte bry sig om" "högtider" som Alla hjärtans dag eller jul... man kan inte komma undan hur man än gör för att det har blivit en sådan djävla hysteri!!! När det nu blivit så att -Blir jag inte uppmärksammad så älskar du mig inte... så används samma retorik som George W Bush använder sig av när han säger att, stöder du inte mig så är du emot mig... då blir inte en sån här dag vare sig spontan, rolig eller äkta, den blir bara en besvikelse för dem som inte blir uppvaktad!!!

Gloom sa...

min länk blev fel innan...

anna sa...

Jag håller med dig helt och fullt, bort med sådana här handelsjippon som enbart gagnar industrin.
Jag bloggade en kortis om just detta, jag blir varm i hjärtat när mannen eller vem som, uppvaktar mig vilken annan dag som helst på året för att han/dom känner för det.
När du skrev högstadieskolor och vuxenmobbing får jag en bild i mitt huvud då skolan har kommit på något så urbota dumt som att eleverna får "köpa" en ros till sina vänner, allt stannar upp i klassrummet och blommorna delas ut och givet sitter någon stackare och blir utan och känner sig totalt ensam och mest eländig i hela världen, varför tillåter lärarna sådan mobbing?