onsdag, november 26, 2008

Allmän egendom

En annan sak på det heliga tillståndets minuslista (det finns flera) är att den privata sfären plötsligt blir offentlig. Plötsligt är det okej för vilken avlägsen kollega eller kompis kompis som helst att tycka saker om hur jag ser ut eller till och med ta på min kropp. Jag är högst obekväm med såväl kommentarer som ovälkomna fysiska närmanden. Även om de är välmenande. Man tar inte på folks magar och man berättar inte heller för dem hur stora eller små de är. Inte ens om de är i ett heligt tillstånd.

Överhuvudtaget blir jag beklämd av påpekanden om mitt eller någon annans yttre. Fester där man går omkring och kramas och säger menguuuvafiiinduär får mig att vilja gå hem. Likaså kommentarer om huruvida nån har gåttnerivikt?!?! joooh'nserjättemycketsmaaalareuthaaardu intetääänktpådet!!! Och det beror inte på att jag är speciellt fin eller ful eller smal eller tjock. Det beror på att sådana kommentarer är så avslöjande jämförande. De tyder på att personen som yttrar dem har för vana att titta på dig och bedöma om du är fin eller ful, tjock eller smal. Och det är otäckt. Jag vill mycket hellre bli bedömd som rolig, trevlig, smart, rapp i käften eller usel på opera. Det är mer mångfacetterat och intressant än hur jag ser ut.

Även om jag är gravid.

7 kommentarer:

L sa...

Hm. Heter det inte "välsignat tillstånd"? Förresten, skulle det inte kännas som att en person hade för vana att bedöma en om hon/han plötsligt sa: "Vad mycket roligare/trevligare/smartare/rappare i käften/sämre på opera du har blivit sen sist vi sågs!"

Kanalisera sa...

Man kan nog säga både heligt och välsignat.

Och visst är även sådana uttalanden ett slags bedömning. Men jag blir hellre bedömd efter vem jag är än efter hur jag ser ut.

Lisa sa...

Couldn't agree more.
Min absolut värsta upplevelse hittills i den här graviditeten är när en kollega bad mig ställa sig upp så hon "kunde kolla hur tjock jag hade blivit" på sistone. Omdömet (efter att hon bett mig snurra runt så hon kunde se ordentligt) var: "Ja, magen är ju ordentligt rund nu. Och du har nog lagt på dig lite på kinderna också, tycker jag. Men om du bara anstränger dig lite sedan går det väl rätt snabbt att gå ner de där kilona igen. Du får väl dra ner på sötsakerna, bara."
VAD FAN!

30+ sa...

Hell yeah. Jag har inte heller fattat grejen med att gravida ska skärskådas som något slags djur på zoo. (Även det ett ganska sjukt fenomen.)

Niklas sa...

Det är kanske därför många mammor kastar sina nyfödda knyten i famnen på alla, oavsett om man vill hålla eller inte. Som hämnd för att alla klampat in på deras territorium under graviditeten. Eller så har begreppet "personlig sfär" helt försvunnit ur deras verklighet.

Anonym sa...

Hejhopp!
"Gud vad smal du har blivit!" betyder inget annat än "jag kan inte komma på nåt att säga till dig men jag vill gärna visa att jag är trevlig & snäll och vill dig väl". Därför att det är svårt att komma på ett sätt att visa sig välvillig för massor av folk i den socialt ofta komplicerade kontext ett mingel eller en fest är. Och är nån gravid så bjukkar dom på en ändå enklare ingångsreplik...Jag gillar idén att även den som bedömer bedömaren labbar med flera förklaringsmodeller. Så jävla storsint är jag, så jag vann :-)
/B

Jocke sa...

Jag tror att eftersom övervikt är så stigmatiserat och därmed tabubelagt i vår kultur så blir folk så glada av att träffa på någon som har ett legitimt - ja, rentav prisvärt - skäl att vara tjock, för då kan de äntligen släppa ut allt det där som de gått och tyckt undan och knipit ihop om. Äntligen känner de att de får säga "Men guuud vilken stor mage du har!" eller "Jäsiken vilken tjockis du var då!". Sådär som man gärna vill säga till någon som är trivsamt fet, men inte får. Och därför gäller det att passa på när man ramlar på en gravid kvinna, för man vet aldrig när tillfället kommer igen. Och det är ju viktigt att få ur sig de känslor man har inom sig, annars får man magsår och blir tokig till slut.

Så se det som att du är en nödvändig och viktig säkerhetsventil som gör det möjligt för dina medmänniskor att hålla sig mentalt friska i vår lipofoba kultur. En viktig och hedervärd insats, som du bör vara stolt över!