onsdag, november 19, 2008

Bakåtsträvande seriesidor

Jag blev arg. Så jag mejlade DN:s kulturredaktion:

"Hej!

Tack för en bra kulturdel. Jag upplever att kulturen, liksom DN i allmänhet, är en modern tidning i såväl ämnen som vinklar, vilket är en viktig anledning till att jag prenumererar och läser troget. Jag tycker att DN ofta ligger före andra dagstidningar i jämställdhetsfrågor och är en förebild i att våga belysa svåra frågor. Därför blir jag väldigt förvånad när jag läser kulturdelens seriesidor och serierna Nemi, Pondus och Medelålders plus som jag upplever som väldigt bakåtsträvande och könsrollscementerande.

Jag tycker att det är bra att olika serier vänder sig till olika målgrupper, men det skrämmer mig att en så stor andel av serierna helt fritt får publicera fördomar om vad som är ”typiskt manligt/kvinnligt” (se exemplet nedan). Det är sexistiskt och bakåtsträvande och det förvånar mig att DN står för det. Jag tror inte heller att någon av målgrupperna är betjänt av fördummande fördomar om könsstereotyper. Personligen blir jag både arg och besviken.

Jag är därför nyfiken på hur ni själva resonerar i val av serier, det kan knappast råda brist på duktiga serietecknare som vill ha sina alster publicerade hos er. Vilka kriterier har ni när ni väljer vilka serier ni publicerar? Och vad gör ni när en kontrakterad tecknare plötsligt går utanför ramarna för vad som ligger i linje med DN:s policy?

Med vänliga hälsningar,

[kanalisera]"


Bild: www.dn.se

4 kommentarer:

Detregnarkonfetti sa...

intressant, hoppas att du publicerar även svaret!

dee sa...

eller så är det ett försök att INTE vara bakåtsträvande, att skämta om stereotyper...när stereotyperna blir komiska, vill man ju inte gärna vara så, man vill inte bli skrattad åt. en liten teori bara.

Kanalisera sa...

dee: intressant tanke, om inte seriens huvudperson hade agerat som en av stereotyperna hade jag nog också tolkat det så. Men nu är det ju Nemi man följer och förutsätts sympatisera med och då blir det fel.

Och vid närmare eftertanke, även när stereotyper överdrivs tycker jag att de snarare cementerar än luckrar upp fördomar. Tänk typ Lilla Fridolf.

Men det skulle helt klart vara intressant att höra serietecknarens verkliga syfte!

Jocke sa...

Jag har alltid tyckt att Nemi är kanske inte könsrollscementerande utan snarare kvinnschauvinistisk, till och från. Men rolig ibland också.
Den som ritat Pondus vill jag lönnmörda. Eller åtminstone deportera till Nordkorea, tillsammans med alla som tycker den är rolig. Fan vad bra allt skulle bli här då!
Men Pondus är ändå en dröm jämfört med mitt seriehatobjekt nr. 1: Cathy, som gick i DN under decennier och fick mig att sluta läsa serierna där.

Jag lyckades förresten inte hitta serierna i nätupplagan via din länk. Finns inte serierna på webben?