onsdag, mars 18, 2009

Hur ett barn blir till - learning by doing

Jag har bilden av mig själv mer som teoretiker än praktiker. Jag är bra på att läsa och förstå. Jag kan många saker i teorin bättre än i praktiken. Därför förvånar det mig hur usel jag är på det här livets grundläggande om hur ett barn blir till. Jag lär mig det by doing vid en ålder av 30 år. Borde jag inte snappat det här nån gång i högstadiet redan?

Följ min resa till kunskap genom teori och praktik, från ax till limpa, så att säga:

1. Preventivmedel
Kanalisera teori: Om man inte använder preventivmedel blir man gravid direkt. Det finns inget som heter säkra perioder.
Riktig teori: Ägget lever i ett dygn, spermierna några dagar längre. I praktiken kan man bli gravid max 5-6 dagar per månad. Resten är totalsafe.
Riktig praktik: Par som vill bli med barn får ofta försöka länge och målmedvetet.
Kanalisera uppdaterad teori: Håller man koll på de där dagarna och är noga med kondom är det omöjligt att bli gravid. Totalsafe.
Kanalisera praktik: Gravid.

2. Graviditetsbeskedet
Kanalisera teori: Man märker att man är gravid eftersom mensen uteblir och man mår illa på morgonen.
Riktig teori: Man märker att man är gravid eftersom mensen uteblir och man mår illa på morgonen.
Kanalisera praktik: Man märker att man är gravid eftersom man tror att man har cancer i ljumskarna eller äggledarna och gör ett graviditetstest för att hjälpa läkaren att utesluta den möjligheten. Då uppdagar det sig att man varit gravid ganska länge.

3. Graviditeten
Kanalisera teori: Människan är gravid i nio månader. Under den tiden får hon inte dricka alkohol. Det syns att man är gravid eftersom magen blir stor och rund. Livet är ungefär som vanligt, även om man är gravid. Graviditeten är en angelägenhet främst för de blivande föräldrarna.
Riktig teori: Människan är gravid i ett komplext antal veckor som kan uttryckas på olika sätt. Under tiden gäller massvis med förhållningsregler, aka propaganda. Det dröjer ganska länge innan det syns att man är gravid. Under graviditeten kan man drabbas av oändligt många konstiga åkommor, men det är helt normalt. Graviditeten är en angelägenhet för Alla Kvinnor.
Riktig praktik: Under graviditeten är det fritt fram för alla i din omgivning att uttrycka åsikter om hur du ser ut, ställa personliga frågor och helt sluta intressera sig för andra delar av ditt liv än barnet i din mage. Det är också okej att ta på dig och berätta hur du borde må. Graviditeten är allas angelägenhet, utom eventullt den blivande pappans.
Kanalisera praktik: Graviditeten varar ungefär ett helt liv. Under tiden kan man leva ganska mycket som vanligt, bortsett från att man känner sig lite halvkrasslig mest hela tiden. Det är heeelt normaaalt. Du vet det eftersom alla i din omgivning berättar för dig hur det egentligen är.

4. Förlossning
Kanalisera teori: Förlossningen handlar om att föda ut ett barn. Plötsligt går vattnet! Då måste man snabbt rycka väskan som står packad i hallen (lite oklart med vad) och sätta sig i en taxi som åker i ilfart till närmsta sjukhus. Där placeras man i gynstol och skriker, svettas och krystar tills barnet föds. Förloppet tar totalt max en timme. Barnet skriker och är blodigt men blir mirakulöst fort rent och torrt. Färgen på barnet är friskt rosig.
Riktig teori: Förlossningen handlar främst om att stå ut med smärtan under något som kallas värkarbetet och som kan hålla i sig några dygn. Till förlossningen kan man åka i egen bil. Det är bra att ha med sig en väska med t.ex. avslappningsmusik, en kortlek(!), kläder och speciella saker man kommer att vilja äta under förlossningen (äta!?). Sista delen av värkarbetet gör man på sjukhus på en avdelning som är inredd för att inte kännas som ett sjukhus. Man förväntas vara väl påläst och kunna saker om olika slags smärtlindring, andningstekniker och ställningar att föda i. När barnet kommer ut spricker man. Förloppet tar normalt över ett dygn för förstföderskor. Barnet är kladdigt av något som heter fosterfett och skiftar i kulörer mellan blå och lila.
Kanalisera praktik: -

5. Eftervård
Kanalisera teori: När barnet är fött ligger man kvar i sjukhussängen. En brits rullas in till partnern och tillsammans bor man där 4-5 dagar. Man får hela tiden smörgåsar och varm choklad av de som jobbar där. De visar också hur man tar hand om ett barn.
Riktig teori: Efter födseln flyttas man till ett speciellt hotell. Där blir man lämnad i fred så mycket som möjligt. Efter 2 dagar åker man hem.
Kanalisera praktik: -

6. Amning
Kanalisera teori: Människan är ett däggdjur. Barnet äter mjölk från mammans bröst. Om man inte kan eller vill amma ger man barnet mjölkersättning ur nappflaska. Amning är inte så märkvärdigt.
Riktig teori: Amning är stort och svårt och jätteviktigt. Alla måste ha en åsikt om amning. De flesta mammor får hemskt ont i brösten och bröstvårtorna blöder och går sönder. Ändå måste man fortsätta amma. Dessutom får man något som heter mjölkstockning som ger feber och svåra smärtor (utöver blodet och det söndertrasade). Efter några dagar får man amningsblues och blir deprimerad. Det finns ett oändligt antal hjälpcentran att vända sig till när amningen inte fungerar perfekt. Så länge barnet ammar är man fysiskt bunden till sitt barn var 3:e-4:e timme. Man bör amma ungefär ett halvår, annars blir barnet allergiskt och den egna kroppen får ett helvete att hitta tillbaka till pre-graviditetformen. Under amningstiden läcker det mjölk från brösten typ jämt. Man måste ha speciella skydd och sova med bh. Man måste tycka om att amma, annars är man ingen Riktig Kvinna.
Kanalisera praktik: - (men jag har köpt en amnings-bh i en helt overklig kupstorlek)

7. Barnuppfostran
Kanalisera teori: Man gör sitt bästa för att överföra trygghet och sunda värderingar till sitt barn. För de allra flesta går det alldeles utmärkt.
Verklig teori: - (jag bävar...)
Kanalisera praktik: -

Och det här är ändå bara början.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Kul sak med att du slutat jobba: du bloggar mer. Kan du inte bli hemmafru sen? Om det känns genusvidrigt kan du väl kalla det hemmaperson?

Anonym sa...

Jag blev helt chockad när jag insåg att jag var gravid trots att vi faktiskt inte gjort något för att förhindra det. Alla har ju hört att det ska ta tid och dessutom har jag PCO som borde göra det extrasvårt.

Hela den där förlossnings-, amnings- och uppfostringsbiten fasar jag för. Jag får väl hålla tummarna för att det finns något nanny-akutprogram vi kan få vara med i...

Anonym sa...

Håller med föregående talare (alltså v g bloggandet, inte det andra som jag har absolut noll erfarenhet av)! Dessutom känner jag igen mig i det här med att vara teoretiker snarare än praktiker. Det ger upphov till vissa problem ibland i mötet med verkligheten.

frida sa...

Jag uppskattar också det utökade bloggandet. Jag hoppas att krabaten väntar länge inne och sen kommer ut och i princip kommer sköta sig själv, så kan vi få njuta av mer av god läsning. (Är det fler än jag som ser det här barnet som ett elakt hot mot att vi får ta del av Kanaliseras tankar. Om det händer ska jag nog ta och söka upp det lilla livet och läsa lusen av det.)

Och jag uppskattar vekligen den här ordentligt uppställda sammanfattningen av verkligheten. Nu förstår jag varför det blir såna verklighetskrockar ibland.

ida sa...

Jag hittade hit häromdagen och jag är SÅÅÅ glad över det! Det här var banne mej ett av de bästa blogginläggen jag någonsin läst!!