tisdag, mars 03, 2009

Optimeringsregler vid bajslukt

En annan grej jag funderar på i min strävan att optimera livet för mig själv och andra är det här med när det luktar bajs på toaletten. Jag har ganska begränsade kunskaper om luktsinnet, flimmerhår, partiklar och luktcentrat men jag tänker mig att luktupplevelsen går till ungefär såhär:

Pyttepartiklar av det som luktar susar omkring i luften och fastnar i näsans flimmerhår som registrerar dem kemiskt och skickar signaler till hjärnans luktcentra varpå vi uppfattar lukten: bajs.

Det är alltså bajspartiklar som vi registrerar som bajslukt. Bajslukt är en starkt obehaglig upplevelse som jag gärna undviker. Ett sätt att undvika lukten är att andas genom munnen. Men! Då får jag ju bajspartiklarna direkt på tungan på tänderna i halsen och där har jag inga flimmerhår som kan filtrera bort dem. Det är förstås inte farligt, lite skit rensar magen, men obehaget av att veta att jag har någon annans bajs i munnen ska inte underskattas.

Så vad är värst - bajspartiklar i munnen eller obehaget av den fräna lukten?

5 kommentarer:

frida sa...

Intressant fråga som jag inte funderat över på mycket länge.

Ser fram emot en studie under vårens närkamp med bajs; med för- och nackdelar av olika strategier, skillnaden mellan närstående/kollegor/cafégäster osv.

Niklas sa...

Jag är inte heller någon slags auktoritet på ämnet, men jag är rätt säker på att det inte alltid är partiklar av ämnet som ger upphov till lukten av detsamma. Snarare är det så att ämnet (bajs i det här fallet) utsöndrar en gas som tar sig in i näsan och där tolkas den kemiska koden så som du beskriver. (Partiklar är för tunga för att sväva iväg - gaser är ofta ungefär lika lätta som luft)

Så du har inte bajspartiklar i näsan eller munnen. Å andra sidan har du "bajs-gas" där, och på fingrarna som du äter godis med, på ögonen, i öronen - ja faktiskt på hela kroppen. För att inte tala om

Men det är inte bajs!

Kanalisera sa...

Hmm... men skillnaden mellan gas och fasta partiklar är väl bara hur molekylerna binder sig till varandra?

Vattenånga är ju också vatten liksom.

nita sa...

Hundars luktsinne då som är SÅÅÅ mycket starkare än människors! Hundar tycker att det luktar lika gott med räkor som med bajs!!
Kolla:
http://www.sr.se/cgi-bin/goteborg/program/artikel.asp?ProgramID=791&Artikel=2628834

Jocke sa...

Skillnaden mellan gas och fasta partiklar är, i bajsfallet, att gasen endast innehåller vissa ämnen, nämligen sådana som lätt avgår i gasform, medan själva bajset innehåller mycket mer gojs, typ levande och döda kolibakterier och annat i, ja, fast form. (För övrigt har jag läst någonstans att bajs till ca 40% består av döda bakterier. Deru!)

Man kan jämföra med prutt, som luktar ungefär som bajs, men inte alltid emanerar ur sådant.

För övrigt tror jag att den långa och smala vägen till lycka och frid i tillvaron bland annat består i att lära sig tycka om bajs/pruttlukt, precis som hundar gör (de är ju klokare och i många avseenden lyckligare än vi människor). Om man t.ex. belönar sin sambo med uppmuntrande tillrop och/eller gos när den pruttat ordentligt, så kommer hushållets maghälsa genomgå en drastisk förbättring. (Tro mig, jag har provat! :-)