lördag, mars 07, 2009

Starka kvinnor

Kisspausen kom tidigt under Skavlan igår, redan vid första gästen Fredrik Reinfeldt. Skavlan och Reinfeldt pratade om "starka kvinnor" och hur Reinfeldt så lätt kom överens med dem och precis där blev jag så provocerad att jag var tvungen att låsa in mig på toaletten. J blev så upprörd att han somnade.

För vad fan är "starka kvinnor"? Är det kvinnor som är extra mycket kvinnor? Och vad är då detta kvinnliga som de förstärker? Ofta är det ju mödrar som fått stå förebild för den "starka kvinnan". Mödrar som tagit hand om hem och familj och ändå då och då orkat uttrycka en åsikt. Det måste man för all del tycka är starkt, men inte fan är det en förebild!

Oaktat vad uttrycket "starka kvinnor" innebär lämnar det oss med frågan vad det säger om alla andra kvinnor. Är de per definition svaga? Eftersom "starka kvinnor" handlar om undantag från normen (annars hade man inte behövt bestämma dem som "starka") hamnar ju majoriteten av alla kvinnor i facket "inte så starka kvinnor" vilket är fruktansvärt beklämmande.

Och var finns den manliga motsvarigheten? De "starka männen"? Om uttrycket förekommer handlar det snarare om muskelstyrka än något annat. "De starka männen" hamnar i samma omöjliga fack som "män med skinn på näsan".

Det som är allra mest provocerande med diskussioner om "starka kvinnor" är att de oftast förs av män och kvinnor som vill vara lite politiskt korrekt jämställda, men för den sakens skull inte lämna de bekväma könsroller vi nu en gång så praktiskt inrättat oss efter. Genom att prata om "starka kvinnor" ger de sig själva alibi i jämställdhetsdebatten utan att röra sig en centimeter framåt.

10 kommentarer:

Maggisen sa...

Du har alldeles rätt när det gäller sk starka kvinnor. För mej har det en negativ klang, det blir lätt en beteckning på kvinnor som förstärker könsrollerna och därmed vrider utvecklingen åt fel håll

Anonym sa...

Starka kvinnor, eller strong women, är ju ett sånt där uttryck amerikanska artister, typ pussycat dolls, brukar använda. Jag har aldrig riktigt förstått vad de menar.

Anonym sa...

Så jävla bra uttryckt!

Anna sa...

Jag såg inte programmet så jag vet inte vad dessa herrar syftade på. Men när jag hör folk använda uttrycket tänker jag på "kvinnor som är lite mer som män" och hela problemet med att för många (särskilt kvinnor) innebär jämställdhet att kvinnor ska blir mer "som män", inte att vi alla, oavsett kön, ska göra oss fria från de könsroller som begränsar oss.

Anonym sa...

PLING! PLING! PLING!

Johanna sa...

Din blogg inspirerar mig jättemycket! Din blogg behövs i den annars så täta putmunniga-kolla-mitt-senaste-väskinköp-bloggdjungeln! Tack!

Anonym sa...

Nu är du inte saklig. Du har helt rätt i din argumentation mot begreppet "starka kvinnor". Men om du inte hade gått och låst in dig på toaletten utan lyssnat vidare hade du kanske förstått att den enda tolkningen av begreppet inte är som du svepande skriver "ofta ... mödrar". Jag såg också intervjun och jag tyckte att det framgick rätt tydligt att det Reinfeldt menade med "stark" var att hans mor startade företag under hans uppväxt (bl.a. som konsult inom ledarskapsfrågor). Det var alltså inte (såsom du tolkade det från toaletten) att hon "bara" råkade vara en mor med någon godtycklig åsikt då och då. Jag tycker själv att det är rätt "starkt" att starta eget företag med tre barn -oavsett vem som gör det. Sen skulle jag inte använda uttrycket "stark kvinna". Men jag försöker åtminstone se lite bakom orden, till vad personen som använder dem menar, innan jag dömer ut henne/honom.

Anonym sa...

Det känns heller inte riktigt rättvist om du syftar på Reinfeldt i din slutkommentar, där du skriver "Genom att prata om 'starka kvinnor' ger de sig själva alibi i jämställdhetsdebatten utan att röra sig en centimeter framåt." Intervjun inleddes ju faktiskt med att han berättade att regeringen har gjort om utnämningspolitiken vilket har lett till fler kvinnor i ledande positioner i statliga myndigheter. Det måste väl i alla fall räknas som nån "centimeter framåt"? Dessutom är det märkligt att det verkar vara någon sorts politiskt korrekt naturlag att borgerliga politiker aldrig skulle kunna göra något bra för jämställdheten. Är man för jämställdhet är man tydlig vänster, och därmed basta. Men det är nog en annan diskussion.

Kanalisera sa...

L: inlägget handlar inte om Reinfeldt utan om begreppet starka kvinnor. Det var fö Skavlan som tog upp frågan, så ska någon utpekas som "den som gjorde fel" så var det han. Men det är inte det viktiga här. Det viktiga är det idiotiska uttrycket som används så ofta som något positivt, både av höger- och vänsterfolk.

Och visst finns det högerpolitiker som gör bra saker för jämställdheten, Birgitta Ohlsson till exempel.

Anonym sa...

Jag tycker i och för sig att "det viktiga här" också är att se vad personer menar när de använder ett visst begrepp, även om det är ett idiotiskt begrepp.