måndag, april 20, 2009

Mammaledighet vs Pappaledighet

Jämfört med pappaledighet står sig mammaledighet rätt slätt. Därför har jag bestämt att bara vara mammaledig några månader, för att sedan kvittera ut ett stycke härlig pappaledighet om ungefär ett år. Apsmart.

Fördelarna med att vara pappaledig:

* Man har jobbat ett tag och börjat längta lite efter att vara hemma
* Man vet när ledigheten börjar
* Ledigheten börjar inte med värkar, slemproppar eller vatten som går
* Ledigheten slutar med inskolning av barnet på förskola och av en själv som yrkesverksam, mjukt och skonsamt för alla inblandade parter
* Man har hunnit lära sig hur man tar hand om ett barn
* Man ammar inte
* Man har inte en förlossningstrasig kropp
* Man blir sedd lite som en jämställdhetshjälte och en Riktigt God Förälder
* Det är sommar och sol och barnet är lite större och mer... interaktivt
* Det är VM i fotboll

Så när jag byter dagens tredje totalbajsade blöja, torkar upp en liter vatten från golvet och försöker få igelkottsnappen att stanna kvar i den gallskrikande munnen samtidigt som min kropp protesterar på alla språk, tänker jag på sommaren 2010 och min kommande pappaledighet... lyx!

4 kommentarer:

Rikard Rättvisa sa...

Pappaledigheten kan verka förföriskt lättsam och trevlig, men se upp! Om du väljer den vägen riskerar du att anses medskyldig till begångna våldtäkter, inte få gråta på bio och betraktas med misstänksamhet om du närmar dig ett främmande barn.

There are no free lunches...

Kanalisera sa...

Hmm... men på plussidan finns också högre lön, mer utrymme, mindre ifrågasatt, mindre objektifierad. Och det där med misstänksamhet är helt i sin ordning, jag är usel på barn.

Sofy sa...

Gillar det sista. Det är de facto alltid sommar och sol och fotbolls vm när det vankas pappaledighet. Håhåjaja.

Lilla O sa...

Vi var mammalediga båda två, samtidigt. Grabbarna kom så tätt och lillebror kolikskrek dygnet runt. Ren överlevnad att båda var hemma alltså. Till hösten ska jag ha lite pappaledighet och vara hemma en dag i veckan. Till våren tar maken över. Vi har brutit rätt många normer och trivs med det. Fick många kommentarer när jag började jobba heltid då lillebror var 7 månader. Hemsk mamma och duktig pappa blir resultatet när man delar lika!