fredag, februari 06, 2009

"Du kommer att skratta, gråta och lära dig nånting om dig själv"

”Du som lyssnar kommer att skratta, gråta och lära dig nånting om dig själv” sa Sissela Benn inför sitt sommarpratarprogram i P1 i somras. Jag tyckte att det var vansinnigt roligt, eftersom det är så otroligt pretentiöst. Det är sånt som folk säger om Paulo Coelho-böckerna, lite i samma liga som att tatuera Carpe Diem och känna sig insiktsfull och unik. Det var också med den ironiska anspelningen som Sissela gjorde uttalandet. Roligt!

Igår hörde jag en föreläsning av Lisbeth Carlborg, tidigare präst nu kyrkoherde, som enligt rykte skulle få oss som åhörare att just skratta, gråta och lära oss nånting om oss själva. Jag var djupt skeptisk och lite nyfiken. I rummet satt prydligt uppradade 30-talet höga chefer inom IT och telekom. Samtliga diskret professionellt klädda i framgångsfärgerna svart, grått, brunt och blått.

Lisbeth gör entré i rött hår, matchande glasögon och en illgrön kaftan med stora rosa blommor. Hon smälter inte in. Hon börjar med att flytta bort första stolsraden och skjuta bak de mikrofonförstäkrta konferensborden med de obligatoriska Ramlösaflaskorna, för att göra rum. Hon smälter verkligen inte in. Sen börjar hon. Lisbeth använder inte PowerPoint. Lisbeth har inga bullets eller mindmaps. Lisbeth pratar helt fritt. Med yviga gester, grimaser och teatraliska utspel i röst och mimik. Hon smälter verkligen verkligen inte in. Hon berättar om den försupne islänningen Baldwin, om 13-åringen som la sig på sin pappas kista och störtgrät, om en bilolycka i Östersund och om fotboll i Barcelona. Framförallt pratar hon om val i livet och om trygghet att göra val och förändra sitt beteende. Att inte slarva bort de val vi har, utan att våga välja.

Jag sitter på första raden och kämpar med alla intryck som kommer in och måste ut. Jag skrattar, jag gråter och jag lär mig massvis om mig själv. I raderna bakom hör jag VD:ar, säljchefer, marknadschefer, produktchefer, teamleaders, första, andra och tredje linjens chefer som snörvlar, skrattar och sitter helt andäktigt tysta och lär sig saker om sig själva. Det är en helt magisk timme.

Efteråt står vi tysta och nakna vid mingelborden. Det har inte gått att värja sig, vi har blivit kollektivt överkörda av en emotionell ångvält och nu hjälper inga kavajer, självsäkra leenden eller fasta handslag. Vi vet inte riktigt vad vi ska säga.

Om ni någon gång har chansen att höra en föreläsning av Lisbeth Carlberg – ta den!
Ni kommer att skratta, gråta och lära er nånting om er själva.


Lisbeth till vänster. Bild: www.ksan.se

2 kommentarer:

Artistic sa...

Fan vad bra! Återigen en sådan bra text av dig. Var i hela friden kan man se henne då? Jag behöver lära mig massor.

madde sa...

Såg och hörde henne i går. Vilken upplevelse....👍