söndag, februari 22, 2009

Ett lapptäcke av missriktad välvilja

Det är ingen nyhet för någon att föräldrapenning och jämställdhetsbonusar och L-dagar och S-dagar är en djungel att ta sig igenom. Det är som ett lapptäcke av olika regeringar som alla velat profilera sig som familjevänliga, genom att addera en extra regel till något i grunden ganska enkelt. Det började säkert med att föräldrar fick vara hemma ett visst antal dagar. Sen kom man på att det vore fint om de fick något slags ersättning under tiden också. Men kanske ändå inte hela tiden, utan några dagar bara. Sen kom man på att det måste finnas möjlighet att vara hemma delar av dagar. Och att trixa med de delarna på olika fiffiga sätt. Och varför inte ge dagar till varandra. Sen la man till möjligheten att vara hemma ännu fler dagar genom att klassa dagarna i L och S. Sen laborerade man lite fram och tillbaka med vem som skulle få ta ut hur många dagar. Och så höjde man taket för att de rika skulle bli gladare. Sen ångrade man sig och bestämde att det fanns två tak och så sänkte man det ena, för att de som inte var lika rika som de rika inte skulle känna sig förfördelade. Och så toppade man med en bonus för de som ändå delar lika, förutsatt att de gör det på ett visst sätt. Et voilà; ett lapptäcke av otacksam välfärd ingen begriper sig på.

Det mest fantastiska är att föredragshållaren från Försäkringskassan, som faktiskt jobbar med det, inte heller förstår något. Hon läser bara innantil och hänvisar till webben. Om några år kommer Försäkringskassan tvingas subventionera veckolång ledighet från arbetet för instudering av regler, bonusar, undantag och specialfall.

2 kommentarer:

Anonym statsanställd sa...

Men tänk om det bara är ett led i FKs kanalstrategi att fördragshållaren låter okunnig. Hon kanske egentligen kan allt som ett rinnande vattan, men de vill att ni alla ska bekanta er med deras webbplats*, så att ni i framtiden bara använder den och inte håller på och trasslar med pappersblanketter som kostar dem en massa pengar, eller upptar dyrbar telefonisttid.

Jag säger inte att det är så... men det skulle kunna vara så...

* Som förövrigt är bra! Där kan man ju själv mata in olika alternativ hur man ska göra och så får man en uträkning på vad det kostar och hur länge man får vara hemma då. Lättare att labba där en att försöka ringa och fråga.

Jocke sa...

Aaahh! Regler! Jag blir alldeles svag i knäna av invecklade regelverk som dignar under sin egen komplexitet. Det där verkar vara ett alldeles utmärkt exempel på en av mina fascinationer, nämligen den inneboende konflikten mellan att ha enkla, lättbegripliga regler å ena sidan och rättvisa regler som når sitt syfte å andra sidan.
En dag ska jag skriva en avhandling i ämnet. Men till dess nöjer jag mig med att utforma vardagsregler för mig och mina medmänniskor.
Man får t.ex. inte plocka fler hallon när man går längs en stig som passerar ett hallonsnår än antalet kvarvarande hallon i snåret inom armlängds avstånd från stigen, dividerat med antal efterföljande personer på stigen. Avrundning sker omväxlande uppåt och nedåt för varannat snår, för att både säkerställa att den siste får hallon och att inga hallon går till spillo. Kom ihåg det nästa gång du går i skogen med dina vänner!