fredag, december 15, 2006

Julklappsjoller

I skrivaren hittar jag en lista. Någon har skrivit och printat ut ett word-dokument med texten:

Mor
Bok

Arne
Glas – Lasse Åberg
Film - ?

Micke
Da Vinci Koden, bok

Julklappsidiotin vet inga gränser. Varje år slår försäljningssiffrorna för december nya rekord. Varje år skrivs tusentals listor som den ovan. Hur många böcker kommer köpas men aldrig läsas? Hur många hårda och mjuka paket kommer klämmas, skakas, öppnas och lämnas tillbaka? Hur många presentkort kommer sitta under en kylskåpsmagnet ända fram till påska? Hur många miljoner kronor investeras i presenter som ingen egentligen vill ha eller behöver? Och hur bra kommer Mor, Arne och Micke fejka ett överraskat leende när de öppnar sina paket?

I min familj ska vi inte köpa några julklappar till varandra i år. Så jäkla skönt. Världens bästa jultradition. Och jesusbarnet jollrar glatt. Som en bonus för eventuella sakrala grötslevsslängar.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har ett par Lasse Åberg-glas som jag fått i julklapp och aldrig använt och inte vill ha.
Det finns en öppen nisch för julklappsbytartjänster. -Någon webbentreprenör därute?

---
Mor
Hjälp med datorn

Far
Lyssna på jazz

Bror
Middag

Paso Doble sa...

... fast på fredagsölen avslöjade Kanalisera att det minsann inte alls är julklappsfritt i familjen! Diverse bortförklaringar med "dansk julafton" och "kostar bara 15 spänn på Daglivs" rår inte på det faktum att Jesusbarnet numera gråter över den nyss så fläckfria högtidsstundens bortflyende skugga vid horisonten...